Denna webbplats använder cookies för att kunna erbjuda bästa möjliga användarupplevelsen. Informationen lagras i din webbläsare och kommer ihåg dina inställningar och testar om du är en människa när du mejlar oss via formuläret på vår webbplats, samt hjälper oss förstå vilket innehåll som är mest populärt på webbplatsen.
Kunskapsbank
Myter och missuppfattningar kring missbruk
Missbruk och beroende är komplexa ämnen …
… som ofta är omgivna av myter och missuppfattningar. I den här artikeln avfärdar vi några vanliga missuppfattningar om missbruk och ger en mer korrekt bild av ämnet.
Myt 1: Missbrukare har dålig karaktär och är svaga
Sanningen: Missbruk är en komplex sjukdom som påverkas av genetik, miljö och beteende. Det är inte en fråga om moral eller karaktär, utan om en förståelse för hur hjärnan påverkas av droger och alkohol.
Myt 2: Man kan sluta när som helst om man verkligen vill
Sanningen: Missbruk är en sjukdom som påverkar hjärnan och gör det svårt för en person att sluta på egen hand. Det krävs ofta professionell hjälp och behandling för att bryta beroendet.
Myt 3: Endast ”hårda” droger orsakar missbruk
Sanningen: Även ”mjukare” droger, som marijuana och alkohol, kan leda till missbruk och beroende. Dessutom kan receptbelagda läkemedel också vara beroendeframkallande och missbrukas.
Myt 4: Missbruk är en livsstilsval, inte en sjukdom
Sanningen: Forskning har visat att missbruk är en hjärnsjukdom som påverkar hjärnans belöningssystem och förmåga att fatta beslut. Det är inte bara en fråga om att välja att använda droger eller alkohol.
Myt 5: Behandling fungerar inte om man tvingas till det
Sanningen: Forskning visar att personer som deltar i behandling på frivillig basis eller som tvingats av rättsväsendet eller socialtjänsten kan ha lika goda resultat som de som söker behandling frivilligt.
Det är viktigt att sprida korrekt information om missbruk och beroende för att minska stigmatisering och underlätta tillgången till behandling för dem som behöver det. Genom att utmana dessa myter kan vi bidra till att skapa en mer empatisk och förstående miljö för personer som kämpar med missbruk.
Myt 6: En person som missbrukar droger eller alkohol måste nå botten innan behandling kan fungera
Sanningen: Många personer som kämpar med missbruk kan dra nytta av behandling innan de når en så kallad ”botten.” Ju tidigare en person får hjälp, desto större chans att behandlingen blir framgångsrik och förhindrar allvarligare konsekvenser av missbruket.
Myt 7: Återfall är ett tecken på att behandlingen har misslyckats
Sanningen: Återfall är en del av återhämtningsprocessen och inte nödvändigtvis ett tecken på misslyckande. Det är viktigt att se återfall som en möjlighet att justera behandlingsplanen och lära sig av misstagen .
Myt 8: Alla behandlingsmetoder fungerar lika bra för alla
Sanningen: Det finns ingen ”en-storlek-passar-alla” när det gäller missbruksbehandling. Varje individ är unik och kan behöva olika typer av behandling, stöd och resurser för att lyckas i sin återhämtning .
Genom att förstå och utmana dessa missuppfattningar kring missbruk kan vi hjälpa till att skapa en mer välgrundad och empatisk syn på personer som kämpar med missbruk och beroende. Det är viktigt att sprida korrekt information och bryta ner stigmatiseringen för att underlätta tillgången till behandling och stöd för dem som behöver det.
Rekommenderad läsning
National Institute on Drug Abuse
1177 Vårdguiden