Denna webbplats använder cookies för att kunna erbjuda bästa möjliga användarupplevelsen. Informationen lagras i din webbläsare och kommer ihåg dina inställningar och testar om du är en människa när du mejlar oss via formuläret på vår webbplats, samt hjälper oss förstå vilket innehåll som är mest populärt på webbplatsen.
Kunskapsbank
Alkoholkonsumtion i Sverige
Allmänna trender i alkoholkonsumtion
Under de senaste 17 åren har den totala alkoholkonsumtionen i Sverige minskat från 10,6 liter ren alkohol per invånare (15 år och äldre) 2004 till 8,67 liter 2021. Denna nedgång har också observerats i risk- och intensivkonsumtionen bland vuxna, men det har varit en ökning i dessa kategorier för individer över 50 år. Ungdomars alkoholkonsumtion har också minskat under samma period.
Alkoholkonsumtion bland vuxna
Ungefär 75% av de vuxna rapporterade att de hade druckit alkohol under den senaste månaden 2021. Riskkonsumtionen har minskat sedan 2004, med 16% av befolkningen som rapporterade riskkonsumtion 2022, jämfört med 18% 2004. Denna minskning har främst drivits av minskad konsumtion bland män och individer i åldern 16-29 år. Däremot har andelen äldre med riskkonsumtion ökat under perioden.
Alkoholkonsumtion och familjeliv
Riskkonsumtionen är lägre bland vuxna med hemmavarande barn, och denna konsumtion har minskat något under perioden 2007–2020. Emellertid levde omkring 400 000 barn i ett hushåll med en vuxen med riskkonsumtion 2020. Detta innebär att cirka 1 av 6 barn i Sverige lever i en situation som kan innebära en förhöjd risk att påverkas negativt av andras konsumtion av alkohol.
Intensivkonsumtion av alkohol
Intensivkonsumtionen av alkohol har minskat i hela befolkningen sedan 2004, från 31% till 29% 2021. Minskningen drivs främst av män och unga vuxna (17–49 år), medan individer över 50 år har ökat sin intensivkonsumtion under samma period.
Alkoholkonsumtion bland ungdomar
Alkoholkonsumtionen bland ungdomar har minskat generellt, inklusive berusningsdrickande, intensivkonsumtion och högkonsumtion. Andelen skolelever som någon gång druckit sig berusade har minskat sedan mitten av 1980-talet. Intensivkonsumtionen bland elever i årskurs 9 och gymnasiets år 2 har också minskat de senaste nio åren. Dessutom har andelen ungdomar med högkonsumtion minskat.
Källa: Folkhälsomyndigheten